52 Ral·li d'Andorra Històric - 16/9/2023

<< L’Automòbil Club d’Andorra ha presentat el llibre històric “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”

Andorra la Vella, 17 de novembre de 2021.- En un acte multitudinari celebrat a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino, l’Automòbil Club d’Andorra va presentar ahir al vespre el llibre “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”, obra que resumeix la història del Ral·li d’Andorra des del seu naixement el 1970 fins a l’any 2021, en què ha celebrat la seva cinquantena edició.

En l’acte han intervingut autoritats com ara la Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra; el Sr. Jean Todt, president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA); i el Sr. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra. També hi han participat Toti Sasplugas, secretari general de l’ACA, i alguns dels pilots andorrans i catalans que han guanyat alguna de les edicions disputades: Josep March, que va vèncer en la primera edició, Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Joan Carrancà, aquest darrer el primer andorrà a guanyar el ral·li en la seva versió de regularitat.

L’autor del llibre és Josep Autet Soler, reconegut professional en automobilisme esportiu històric i bon coneixedor de la trajectòria de l’ACA, persona que juntament amb Anna Vives, directora de l’Agència de Notícies Andorrana, van conduir l’acte al qual hi van assistir 140 persones, sota un estricte protocol a causa de la situació sanitària actual.  

El llibre “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li” és una obra de 192 pàgines en 4+4 tintes i format de 22,50 x 22,50 centímetres en paper reciclat de 130 grams, tapa rústica plastificada amb solapes i enquadernat cosit. Es tracta d'un recorregut imprescindible per a qualsevol aficionat que vulgui degustar el veritable sabor del que suposa aquesta llegendària competició i gaudir al màxim de la seva història mitjançant una curosa selecció de fotografies i una investigació periodística que recull, amb rigor absolut, els principals successos i aspectes més rellevants de la mítica prova andorrana.

Aquest llibre, que es pot adquirir exclusivament a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra, es va començar a escriure a l’estiu de 2020 i a més de totes les edicions disputades conté una sèrie d’articles per situar el Ral·li d’Andorra com a epicentre de l’activitat esportiva de l’ACA al llarg de tots aquests anys.

L’Automòbil Club d’Andorra va néixer el 1954 i des d’aquell any ha anat desenvolupant una intensa activitat automobilística, inicialment en proves de turisme i regularitat i a partir de 1963 en curses de velocitat en muntanya. Des de 1970 organitza el Ral·li d’Andorra, que és el motiu del llibre, primer com a cursa de velocitat i des de 2012 com una de les grans cites de la regularitat per a clàssics del sud d'Europa.

L’obra també conté una sèrie de biografies dels principals guanyadors del ral·li, que són també els pilots andorrans més destacats al llarg de la història, la majoria d’ells triomfadors en curses i campionats d'Espanya i fins i tot d’Europa. A més dels que van intervenir a la presentació, també hi ha les biografies, entre altres, d’Antoni Puigdellívol, Joan Aleix i Joan Vinyes Casanovas, ja desapareguts.

Intervenció Sr. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra: “L’ACA és històricament esport del motor, és la Federació Nacional d’Automobilisme amb una llarga tradició organitzativa en proves de muntanya i com és el cas d’avui, en ral·lis. Proves que ajuden a la dinamització econòmica i esportiva del país i són un altaveu de la marca Andorra més enllà de les nostres fronteres. Però L’ACA és, sobretot una entitat de servei als seus socis, una entitat solvent,àgil i eficient, que busca l’excel·lència en tot allò que fa i aquest llibre és una mostra. L’ACA és avui el Club de la mobilitat, un referent en projectes per la millora de la mobilitat a casa nostra i el màxim impulsor de les campanyes nacionals de prevenció d’accidents. Avui, i en aquest acte, l’ACA és també cultura: aquest llibre és una petita aportació del club a la cultura, i presentar-loaquí a la Auditori Nacional, acompanyats de tots vosaltres ens fa molta il·lusió”.

Intervenció Sr. Jean Todt, president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA): “Estic molt content i tinc molta curiositat per llegir el nou llibre que se m’ha entregat. Tinc una simpatia especial per aquest país, molt lloable amb valors i tradició. Estic molt satisfet del que s’ha fet a l’àmbit automobilístic en aquest país”.

| | compartir