52 Ral·li d'Andorra Històric - 16/9/2023

<< Cap de setmana del Ral·li d’Andorra Històric

Cap de setmana del Ral·li d’Andorra Històric

Qualitat i quantitat

•100 equips inscrits: 59 de la categoria Legend (competició) i 41 de la Original (sèrie)
•16 i 17 de setembre amb epicentre general a Andorra la Vella
•Extraordinària participació d'equips francesos, andorrans i espanyols

Andorra la Vella, 14 de setembre de 2017. Aquest cap de setmana, dies 16 i 17 de setembre, tindrà lloc amb epicentre a Andorra la Vella la 46 edició del Ral·li d’Andorra Històric, prova nacional andorrana creada el 1970 que al llarg dels anys ha anat evolucionant fins a convertir-se en la prova de referència en matèria de regularitat per a cotxes clàssics. D’ençà que el 2012 l’Automòbil Club d’Andorra va decidir orientar el ral·li en exclusiva per aquest tipus de vehicles, amb un format pensat i adequat per a ells, la prova ha experimentat una espectacular eclosió, donant-se l'inusual cas que el contingent de cotxes admesos a participar en cada edició es cobreix als pocs dies d'obrir-se el termini, la qual cosa demostra l'acceptació que el ral·li andorrà té entre els pilots.

100 seran els cotxes que finalment han estat admesos, augmentant en 10 les places inicialment estipulades com a límit. Encara que donades les peticions aquesta llista podria ser més llarga, la capacitat màxima assumible per mantenir els estàndards de qualitat que l’ACA vol per al seu ral·li nacional no aconsella que s'inclogui a més participants. En tot cas, la magnífica inscripció confirma el gran moment pel qual passa aquesta prova que marca cada any noves referències en la regularitat per clàssics: carretera tancada, regularitat establerta per la traçada, elecció de mitjana, comoditat d'acció per als participants i els seus equips, i totes les possibilitats de gaudir al volant que permeten les virades carreteres del Principat.

Dos dies de ral·li
El 46 Ral·li d’Andorra Històric constarà d'un itinerari de dos dies, amb el nucli situat a Andorra la Vella. En aquesta edició l'inici tindrà lloc a les 19h d'aquest dissabte 16 de setembre des del Pont de la Rotonda. L’Automòbil Club d’Andorra ha endarrerit l'horari de sortida per configurar una etapa pràcticament nocturna, ja que aquest dia es recorreran 4 trams (46,02 km de regularitat) i l'etapa finalitzarà a partir de les 22.20h al Parc Central. Tot això configurarà un ral·li compacte, complet i exigent.

El segon dia de ral·li, diumenge 17 de setembre, es disputaran 7 trams de regularitat controlada (69,80 km), començant a les 7.30h i finalitzant a partir de les 15h, sempre des del Parc Central com a base. Aquest dia es recuperarà el tram Arcalís, empinat sector de paelles que dues setmanes més tard acollirà la prova de muntanya puntuable per als campionats d'Espanya, França, Catalunya i dels Pirineus.

En total es recorreran 337,09 km dels quals 115,82 km seran de regularitat controlada en carretera tancada. Una novetat d'aquest any serà que el repartiment de premis tindrà lloc a la seu de l’Automòbil Club d’Andorra, a les 17h del mateix diumenge 17.

L'acord amb Andorra la Vella fa possible que la prova tingui el seu centre neuràlgic a la capital del Principat, la qual cosa permet créixer en infraestructura i serveis i acostar el ral·li a aquest important eix comercial. El 46 Ral·li d’Andorra Històric està organitzat per l’Automòbil Club d’Andorra amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella i Blunik Precisión Chrono en el cronometratge.

Més de la meitat d'inscrits són equips francesos
En la inscripció destaquen els nombrosos equips francesos, que freguen la cinquantena, aproximadament la meitat del número total, encapçalats per una àmplia presència d'equips de HJCL Auto Perpignan i Club Volcans Légende. Aquests equips presentaran una amplíssima representació de cotxes de multitud de marques, sent majoria els models Porsche i BMW. La participació andorrana és la segona en quantitat, amb una xifra molt propera a les 30 tripulacions, en la seva majoria inscrits pel Team Rabbit i BMW Club Andorra. També des d'Andorra el parc de vehicles que es presenta és excel·lent.

Esportivament, el 46 Ral·li d’Andorra Històric està encapçalat per l'equip que va guanyar la passada edició, José Manuel López-Ramon Ferrés (Volkswagen Scirocco), i pel dues vegades vencedor absolut: Kim Vilatarsana-Helena Vilatarsana (R5 Copa Turbo). A la llista no hi falten els especialistes de la regularitat amb clàssics, gairebé tots amb molta experiència a les carreteres andorranes: Jordi Renú-Núria Bergel (BMW 325i), Francesc Segú-Joaquim Segú (Volkswagen Golf GTI), Eduard Poveda-Sergi Giralt (Volkswagen Golf GTI), Joan Carrancà-Sònia Carrancà (BMW 2002 Touring), Pau Coma Cros-Lucas Martín (Porsche 911), Joan Salinas-Joan Codinachs (Seat 1430-1600), Bernard Vialar-Quentin Taus (Opel Kadett GT/I), Josep Morera-Oriol Morera (BMW 320i), etc.

Mitjanes oscil·lants
Els 100 equips admesos estan distribuïts en les categories Legend 1 i 2 (vehicles de ral·li amb elements de seguretat) i Original 1 i 2 (vehicles de sèrie), cadascuna d'elles amb una mitjana específica. En aquesta edició, i gràcies a l'experiència de Blunik Racing en aquesta comesa, s'establiran canvis de mitjana en tots els trams de regularitat, sempre d'acord a la franja de mitjana que correspon a cadascuna de les categories Legend 1 i 2 i Original 1 i 2. Els vehicles que competeixen en la categoria Amateur (sense elements de mesurament extra, només els originals del cotxe), disposaran d'unes taules amb tots aquests canvis perfectament indicats en les mateixes.

A més dels premis per a la general i les categories en joc, els participants també estan distribuïts en altres dues classificacions: Amateur (amb vehicles que no equipin elements de mesurament extraordinaris, és a dir únicament els originals del vehicle) i Memorial Joan Montes (membres de l'equip pertanyents a una mateixa família). S'atorgarà un premi a l'escuderia millor classificada (3 millors de la general) i un trofeu “Finisher” a tots els equips que aconsegueixin classificar-se.

Programa i itinerari

16/09    
    11-15h    Verificacions administratives; lliurament Road-Book (seu ACA)
    17-18h    Verificacions tècniques i lliurament de transponders (Parc Central)
    19h    Sortida 1a etapa 1r participant (Pont de la Rotonda)
    19.23h    SS1 – Canolich 1 (12,32 km)
    20.16h    SS2 – Beixalís (8,44 km)
    20.49h    SS3 – Ordino (13,12 km)
    21.37h    SS4 – Canolich 2 (12,32 km)
    22.20h    Arribada 1a Etapa 1r participant (Pont de la Rotonda)

17/09    
    07.30h    Sortida 2a etapa 1r participant (Pont de la Rotonda)
    07.48h    SS5 – Anyós 1 (8,45 km)
    08.21h    SS6 – Canillo (13 km)
    09.04h    SS7 – Arcalís (6,71 km)
    09.15h    Re-agrupament de 1h30’ en La Coma (Arcalís)
    11h    Control de pas per Andorra La Vella (Pont de la Rotonda)
    11.58h    SS8 – Coll de la Gallina 1 (12,23 km)
    12.46h    SS9 – Anyós 2 (8,45 km)
    13.27h    SS10 – Canillo Curt (8,73 km)
    14.23h    SS11 – Coll de la Gallina 2 (12,23 km)
    15h    Arribada 2a etapa 1r participant i lliurament finishers (Pont de la Rotonda)
    17h    Lliurament de premis (seu Automòbil Club d’Andorra)

 

| | compartir